Tips og råd

DEN FØRSTE TIDEN MED VALP I HUSET

Les disse artiklene:


Sachi - 9 uker
  • Sørg for å ha kjøpt det valpen trenger på forhånd, altså før dere henter den. Dette er ting som en kurv/seng der den skal ha liggeplassen sin, bånd/sele, leker som er bare valpen sin, forskjellige tyggesaker, mat- og vannskål. Jeg anbefaler å skaffe en langline (valpeline), slik at valpen kan være ”løs” både ute og inne – slik lærer de innkalling mye raskere, og du får alltid tak i den!
  • Når valpen er kommet i hus, la den få ro til å undersøke sitt nye hjem. Ikke inviter venner og bekjente for å vise fram valpen de første dagene. La valpen få tid til å bli kjent med dere før dere viser fram deres lille stolthet. Noen valper er naturlig reserverte mot fremmede, og vil derfor bruke lenger tid på å godta dere som nye eiere. Det er derfor viktig at valpen får bruke den tiden den trenger for å opparbeide tillit. Hvis den knurrer mot dere eller mot ting/personer den møter ute, så er det fordi den er usikker, ikke fordi den er sint! Dette har altså ingenting med aggresjon å gjøre. Den må ikke straffes for dette. Prøv å ignorere denne usikkerheten, og belønn heller valpen med godbit og ros når knurringen opphører. Alle valper har rett til å vise usikkerhet i nytt miljø. Ikke glem at valpen er blitt revet bort fra alt den kjenner – moren, søsknene og miljøet den er vokst opp i.
  • Venn valpen til å bli stelt med. Det gjør dere enklest ved å stille den opp på et bord, mens dere børster den forsiktig. Venn valpen til å stå stille når dere klipper klørne. Dette kan dere gjøre en gang i uken til å begynne med. Klipp bare litt hver gang. Når det gjelder pelsstell, er det greit å venne valpen til jevnlig børsting, og pass på at den holder seg tørr. Generelt er det viktig å lære valpen at vi som mennesker tar på hele kroppen, titter i ører, sjekker tenner etc.
  • Ikke bad hunden for ofte, ved for hyppig bading vil det beskyttende fettlaget på huden ødelegges.
  • Rensing av ører er som regel ikke nødvendig, men man kan tørke forsiktig med en myk klut ytterst. Er det nødvendig med grundigere rengjøring, er det enklest å bruke et spesialrensemiddel for ører som dere heller inn i øret og tørker av i ytterste øregangen etter at hunden har ristet seg. Hvis det ikke er smuss i ørene, er det heller ingen grunn til å rense dem, da dette vil kunne virke irriterende på huden.
  • Det første man bør lære valpen er hva den heter - si navnet og gi godbit. Det er også viktig å øve på innkalling. Bruk myk stemme og godbit og lokk valpen til deg. Gi så masse ros sammen med godbiten når den kommer. Husk; bli aldri irritert om det tar tid før valpen kommer!
  • Det er en god idé å lære valpen å vente/sitte før den får maten sin. Hold da matskålen unna til den setter seg. Gi masse ros når du gir maten. Venn valpen til at du er rundt den når den spiser.
  • Sosialisering er viktig, men ikke overdriv den første tiden. Ta gjerne valpen med til sentrum og gå litt fram og tilbake, eller sett deg på en benk med valpen og la den se på det som skjer. Etter hvert kan du introdusere valpen for forskjellige steder, transportmidler, lyder, andre dyr og så videre.
  • Ikke la valpen hilse på andre hunder når den er i bånd. Hvis den skal hilse på andre hunder, så bør det skje på et sikkert område der begge hundene er løse, og du må være helt sikker på at den andre hunden er snill mot valpen din, slik at valpen ikke husker dette som en negativ opplevelse. For øvrig anbefaler jeg bruk av sele i stedet for halsbånd fram til valpen lærer å gå pent i bånd.
  • Bind aldri valpen fast på steder der det går folk forbi. Vær obs på at det finnes folk som stjeler hunder som er bundet eller etterlatt til seg selv! Om valpen får løpe fritt i hage – pass på at den ikke kan komme seg ut i trafikken!
  • Følg opp vaksinasjoner og evt. ormekurer. Valpen SKAL vaksineres ved 12 ukers alder, i tillegg anbefales en generell helsesjekk ved 6 måneder. Oppsøk veterinæren heller en gang for mye enn en gang for lite!
  • Meld deg på valpekurs og gjerne et videregående kurs etter det. Dette vil dere sannsynligvis få stor nytte av senere. Her i Bergen anbefaler jeg ”valp- og unghundpakken” til Oslo Hundeskole. Er du medlem av Norsk Japansk Spisshundklubb, kan du også delta på arrangementer med andre japanere! Rasen har også dedikerte sider/grupper på Facebook.
  • En japansk spisshundvalp er svært mottakelig for å lære allerede ved overlevering, så det er ingen grunn til å vente med treningen. Perioden mellom 8-16 uker er grunnleggende for hvordan valpen vil utvikle seg senere, så benytt tiden godt!

Mine valpekjøpere får 10% rabatt på valpe- og grunnkurs hos Oslo Hundeskole avd. Bergen